fbpx
 

Kruidentuin op je balkon

15/10/2020by Nesten0

Een kruidentuin op je balkon geeft zeker en vast een boost aan je maaltijd. Bovendien bezorgt een kruidentuin je ook een bloemenpracht en heerlijke aroma’s. Enkele klassiekers uit de kruidentuin in de bloemetjes gezet. Je kan ons natuurlijk ook altijd contacteren met je vragen over kruiden, bloemen en planten. Ten slotte hebben we ook prachige design kruidentuinen met geïntegreerde afvalbakken in ons gamma

Peterselie

Veelal wordt gekozen voor een combinatie van platte peterselie (smaakt beter door) en krulpeterselie (veel zachter van smaak en meer gebruikt om te garneren). Peterselie houdt niet van overdreven zon. Daarom groeien ze makkelijk in de halfschaduw van je balkon.

Bieslook 

Is een plant uit de lookfamilie, en dat proef je meteen. Ze hebben een fijne, milde uiensmaak. Het is een vaste plant die meerdere jaren blijft staan. De plant bloeit met opvallende paarse bloemetjes die heel decoratief zijn in de kruidentuin op je balkon. Bovendien zijn ze zelfs eetbaar. Bieslook verkiest een goed bemeste, vochtige grond. Hij doet het zowel in de schaduw als in de zon goed.

Basilicum

Het wordt vooral gebruikt in de Italiaanse keuken in combinatie met tomaat, mozzarella, avocado, pijnboompitten (in pesto), pasta,…  Tegenwoordig er zijn tal van varianten op dit populaire kruid. Zo zijn er soorten die een vleugje citroen, of limoen bevatten. Zet basilicum altijd op een zonnig plaatsje, en laat hem overwinteren in een pot op een zonnige vensterbank.

Tijm

Tijm geurt bijzonder kruidig en heeft qua look iets weg van een struik. Tijdens de bloei verschijnen schattige bloemetjes die dienst kunnen doen bij het garneren van coctails of gerechten. Tijm heeft een zonnige standplaats nodig in je kruidentuin.

Rozemarijn

Rozemarijn doet Provençaals aan; het is een echte smaakmaker in de keuken, en bovendien heel makkelijk te kweken op een zonnige, en beschutte standplaats. Ideaal dus voor een kruidentuin op je zonnig balkon.

Lavendel

Helemaal weg van de Provence? Kies een winderharde lavendel en geniet ook tijdens de Belgische zomers van hun intense geur. Bovendien trekt lavendel vlinders en bijen aan, wat je zomers gevoel allen maar kan versterken

Munt

Munt is heel makkelijk om te kweken; soms wel te makkelijk want dit kruid kan enorm woekeren. Kies daarom voor het planten van munt in een pot. Munt heeft graag genoeg zonlicht, maar het doet het ook prima in de halfschaduw.

Citroenmelisse

Dit kruid heeft z’n naam niet gestolen. De plant ruikt heerlijk naar citroen. Het is een winterharde plant, die eens geplant jarenlang blijft staan. Snoei ‘m wel regelmatig bij als je de kruidentuin op je balkon netjes wil houden.

Dille

Dille is heel uitgesproken van smaak en is ideaal om een zalm te pimpen tot gravad lax. Het is echter niet zo’n makkelijk te telen plant, dus zorg voor goed drainerende grond, en een zonnig plekje met beschutting tegen wind..

Salie

Salie heeft lange zilvergroene blaadjes met in de zomer blauwpaarse bloemen die elke kruiden terras opfleuren. Zet hem bij voorkeur in een pot op een zonnig beschut plaatsje op je balkon.

Koriander

Je hebt voor –en tegenstanders van koriander; nochtans is het een veel gebruikt kruid dat populair is in verschillende keukens. (couscous, chili con carne,…) Het is overigens een van de eenvoudig te kweken kruiden. Bovendien houdt Koriander van een warm en zonnig plekje.

Oregano

Oregano kruiden zijn een must als je graag verse pizza’s maakt, maar ze passen ook perfect bij zachte kazen. Deze kunnen wel iets groter uitgroeien vergeleken met de meeste kruiden op je terras. Zorg dus voor voldoende plaats in de kruidentuin op je balkon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *